Rodina rysice Jiskry

Jiskra byla pozoruhodná rysice z Novohradských hor. Po svém příchodu do Novohradských hor se zde usadila a měla tři (2016) a čtyři (2017, jedno nepřežilo) mláďata.  Aby měla rysí prvorodička tři mláďata, která úspěšně vychová do dospělosti, to se často nevidí. Jiskra měla však i svou skandální stranu. Je pravděpodobné, že otcem jejich koťat byl její vlastní bratr Luděk.

Rysice Jiskra vloni zmizela a je velmi pravděpodobně po smrti. My však pokračujeme ve sledování její pozoruhodné rodiny. Chceme vám představit tři její syny z roku 2017 jménem Vendelín, Lesk a Lotrando.

Vendelín

Na přelomu let 2017 a 2018 zemřela rezidentní rysice Jiskra, a její bratr a zároveň životní partner Luděk odešel pryč. Tím se otevřel nový prostor jejich potomkům, kterých zde oba sourozenci zanechali požehnaně. Sociální situace je zde zatím velice nejistá a o titul rezidentního samce se zde přetahují hned tři Jiskřini synové z roku 2017: Vendelín, Lesk a Lotrando. Toto je mladý pan Vendelína, který je v poslední době asi nejvíce vidět.

Vendelín

Vendelín

Lesk

Lesk, také zůstal v Novohradských horách. O celé území se dokonce ještě dělí s třetím bratrem Lotrandem. Jejich otec, rys Luděk, si celé území v letech 2015-2017 držel úplně sám, ale naši tři bratři jsou teprve mladí, dvouletí kocouři, a tak jeden nad druhým nemá zatím fyzickou převahu. Kdo tedy v Novohradkách zůstane na trvalo, a kdo ještě odejde, se teprve uvidí.

Lotrando (vpravo) a Lesk (vlevo)

Lotrando (vpravo) a Lesk (vlevo)

Lotrando

Třetího z rysích bratrů, kteří teď obývají české Novohradské hory a rakouský Freiwald je pan Lotrand. Toho sledujeme ve spolupráci s Ochrana velkých šelem, Ich bin für den LUCHS in unseren Wäldern! a Toulavej spolek Nutno dodat, že Lotrando je skutečně hoden svého jména, sledovat jeho životní excesy je prostě zážitek. Narodil se na jaře 2017, jako jedno ze čtyř koťat kočky Jiskry, dospělosti se ale dožili jen tři bratři - Lotrando, Lesk a Vendelín. Po smrti své matky Jiskry v lednu 2018 se Lotrando protloukal, jak uměl. Nejdřív se přidal ke své sestře Bouři (dcera Jiskry z roku 2016) a nějakou dobu trávil čas s ní a jejími dvěma koťaty. Člověk by čekal, že jako teprve osmiměsíční kotě bude Lotrando v Bouřině rodině hrát roli dalšího dítěte, vděčného za náhradní mateřskou péči, ale opak byl pravdou. Lotrando trávil většinu času sexuálními hrami s Bouřinou dcerou Zubejdou a po všech stránkách se choval spíš jako dospělý kocour než jako odrostlé kotě. Byl silný, mohutný, větší než ostatní dvě Bouřina koťata, a už v únoru 2018 si dokázal sám ulovit dospělou srnu. Obchází také pěkně velké teritorium. Své druhé období říje (minulou zimu) pak strávil sexuálním obtěžováním nezletilé Bouřiny dcery z roku 2018 a my se jen modlíme, aby nebyl náhodou také jejím otcem. Prostě Sodoma Gomora novohradských rysů pokračuje dál.

Lotrando jako tříměsíční kotě

Lotrando jako tříměsíční kotě

Lotrando

Lotrando

Lotrando se svou neteří

Lotrando se svou neteří